Ψαρονέφρι σωτέ με σάλτσα από μαρμελάδα άγριο συκαλάκι και πουρέ πατάτας με μαρμελάδα άγριο συκαλάκι
Υλικά
- 1 ψαρονέφρι από 250-320γρ
- 2 κ.σ ελαιόλαδο για το τηγάνι
- Μαρμελάδα άγριο συκαλάκι 330γρ
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
- 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
- Ζωμό λαχανικών
- Φρέσκο θυμάρι
- 30γρ βούτυρο ή 1 σφηνάκι κρέμα γάλακτος
- 4 μέτριες πατάτες
- 80γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100ml γάλα
- Μαρμελάδα άγριο συκαλάκι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Πουρές: καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε αφού πρώτα τις κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνουμε το γάλα χωρίς όμως να βράσει. Αφού βράσουν αφαιρούμε το νερό. Τις πολτοποιούμε, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Τελευταία κίνηση είναι να προσθέσουμε 2-3 κ.σ μαρμελάδα άγριο συκαλάκι mastos για να πετύχουμε μια εξαιρετική υφή και γεύση.
- Ψαρονέφρι: κόβουμε σε ομοιόμορφες φέτες. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αρχίζουμε να σωτάρουμε την κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το βαλσαμικό και το θυμάρι. Σε ένα κατσαρολάκι όπου έχουμε ζεστό το ζωμό λαχανικών προσθέτουμε 2 κ.σ μαρμελάδα άγριο συκαλάκι και ενσωματώνουμε στο τηγάνι με το ψαρονέφρι. Αφήνουμε να γλασάρει η σάλτσα μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Εναλλακτικά αντικαθουστούμε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος για να δημιουργήσουμε μια πιο δεμένη σάτσα και να αναδείξουμε το χρώμα του πιάτου μας.
Σερβίρουμε τοποθετώντας τον πουρέ στο πιάτο ως βάση, το ψαρονέφρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.